Idag har jag varit på clinic för Karin Söderberg. Ämnet för dagen var ”Starta upp sin vallhund”. Vi började dagen med teori i en fin kurslokal på ridanläggningen i Smedstad. Det var ett helt nybyggt stall med två stora, uppvärmda ridhus. Vi började prata om hantering av fåren och att det alltid är viktigt att se till deras bästa i alla situationer. Hundarna startades upp i lina för att öka chansen till lyckade beteenden och minimera riskerna till misslyckanden och tjuvrusningar. Vikten att av lägga upp träningen med goda förutsättningar poängterades, tex att man som förare ständigt ska läsa fårens riktning innan man skickar på en flank.

Allting i träningen byggs på två grundpelare, gå med djuren och flankera. Därifrån byggs hämt, drivningar, delningar, fållningar mm. Vallningen delas upp i detaljer som sedan byggs ihop till en helhet. Väldigt lik övrig hundträning jag håller på med.

movallaren

Jag ska gå tillbaka lite med linarbete och stärka upp skillnaden på stå/ligg. Kite är en hund som i många lägen gärna går med handbromsen i så där tänker jag att jag kan hjälpa henne lätta på den med hjälp av linan istället för upprepade kommandon som jag gör idag.

Ska även testa lite nya tips i delningarna. Även om delningarna går bättre nu för tiden så blir Kite ofta väldigt vid när hon börjar inse att vi förbereder oss för delning. Det är säkert en kombination av osäkerhet i när-arbetet av fåren och en oförståelse för uppgiften.

Känner mig väldigt pepp på att gå ut och träna mer vallning nu, har känt en tid att jag inte riktigt vetat vad jag ska göra i fårhagen. Detta var den perfekta boosten för oss nu. Även att bli påmind av vikten av noggrannhet och grundövningar var ju perfekt nu när det kommer in en valp i hemmet snart.

vallhunden-bee-2vallhunden-bee

Dagen flöt på med söta små valpar och unghundar i olika utvecklingsfaser ute i ridhuset och avslutades med sammanfattning av dagens alla uppgifter inne. Karin visade även upp hur målbilden för en ”färdig” vallhund ser ut. Det var min idolhund Bee. Hon var så häftig, Karin ska snart tävla VM med henne. Tänk att den lilla tösabiten bodde hos mig i 5 månader.

Stort tack till ÖVK’s trivselkommitté som ordnade denna fina dag.

Annonser