Det är så härligt att vara igång med lydnaden ordentligt nu. Kite och jag börjar synka ihop oss och landa i gängorna igen. Det har tagit längre tid än jag trott efter hennes sjukskrivning, men nu börjar det kännas bra.

Idag tränade jag med Johanna på brukshundsklubben. Solen sken och fåglarna kvittrade, dock blev det fort kallt när solen gick ner bakom trädtopparna.

Vi började med en liten promenad och check av dagens lite flytande planer, vi kom fram till att utmana oss och träna moment som är lite svåra och otäcka att träna utanför sin comfort zone. För min del är det absolut fjärren, jag blir nervös och stressad. Kite har ganska dåliga skiften, piper och byter gärna skifte lite tidigare än jag sagt något.

Kedja är med svårt, att släppa igenom detaljer som inte är bra och att inte kunna stötta upp med godis när temperamentet blir för hett. Dock har vi kommit fram till att det på sikt blir så mycket bättre när jag helhetstränar och inte petar. Pet leder bara till att vi får belöningsförväntan och osäkerhet när belöningen uteblir.

Vi fick till 4 pass var idag. Vi satt klockan på 10min.

Pass 1: Rundamoment och fritt följ

Pass 2: Fjärr och Tomskick/Rutan

Pass 3: Momentcheck på vittring, dirigeringsapportering, inkallning med stå & ligg, zäta och fritt följ.

Pass 4: Kedja fritt följ, inkallning med stå & ligg, rutan med target i tomskicket, dir-apport och avslutade med runda konen i rundamoment. Kite var riktigt trött och hade lite svårt med koncentrationen och balansen i kroppen. Hon jobbade på bra ändå och kokade inte över.

Delarna som behöver förbättras:
Stoppen i inkallningen
Ingången i inkallningen
Nerligget i rutan (morr/pip/heschande)
Ingången/ff i inkallningen efter rutan
Tugg på apporterna

Godbitar:
Landade mitt i rutan båda gångerna
Konskicket i dir-apporten
Bågarna till apporterna
Runda konen i kedja

Det är roligt, utmanande och jäkligt svårt. Jag undrar om jag någonsin kommer förstå mig på Kites ljud. De kommer främst i rutan och fjärren. Är det stadga som är så tråkigt?Belöningsförväntan ? Är det osäkerhet?  Om det är osäkerhet, baseras den då på att hon inte vet vad som förväntas av henne, att jag går rakt mot henne efter skifte, förstår hon inte skillnaden på rätt och fel? Ja analyserandet kan ältas i en evighet. Just nu får hon låta och jag stöttar med att säga att hon gör rätt och att hon ska fortsätta vara i sin position. Jag tänker att hon får bekräftelse men inte ökad belöningstanke. Vi ska mata på 2 veckor och se om ljudet ökar eller minskar.

 

Annonser