Vi är många som jobbar med inlärning av de nya momenten nu. Det florerar många filmer med perfekta nya moment. Jag tror dock inte allas väg är spikrak, de flesta möter på större eller mindre svårigheter på vägen.

kite-runda-norrk

Foto: Josefine Engman

Kite och jag har mest jobbat med runda-momentet av de nya momenten. Vi har nog testat alla problem man kan tänkas ha och än är inte momentet klart. Ska nämna några av nötterna: springa till hopp, ta apporterna, stanna vid kon, vända om innan kon, stor båge runt kon, missa apporterna på vägen tillbaka, ta apporten men missa hindret, slänga sig bakåt i apporteringsdirrigerings-båge och stanna frivilligt på vägen tillbaka efter kon. Det finns säkert ännu fler problem i detta moment och fler vi kommer stöta på under vägens gång.

Bloopers från rundamomentet 😀

Jag har gjort om min plan ganska mycket under vägens gång. Jag trodde absolut inte Kite skulle ha det SÅ svårt att springa till konen med ströningar på sidorna med det är tydligen ybersvårt. Tror det är att avståndet är så långt och hindrena så nära som gör att hon låser sig vid att det är dem. Kite älskar även både apporterna och hopphindren, hon önskar nog hon var en agilityhund ibland.

Det första jag valde att göra var att bygga upp värdet för konen, trixet blev cirkla runt. Det har även gjort att hon fått en förståelse för att hon ska vara nära konen och hon har börjat bromsa lite innan hon svänger. Ganska fort la vi på apporterna som störning. Vi är fortfarande på stadiet att öka avståndet från kon och flytta ut apporterna. Konstig nog upplever Kite det lättare när apporterna är närmare kon än långt ifrån.

Nästa svårighet kommer nog vara att få Kite att stanna på rätt avstånd efter konen. Hon kommer antingen satsa för att springa så fort som möjligt tillbaka eller stanna själv vid konen. Jag måste få henne att förstå att stoppet ska komma ett par meter efter konen.

Det är detta som är charmen med hundträning tycker jag. Allt analyserande, tänkande, planerande och utförande. Planera, testa, utvärdera, förändra och testa igen.

Vi har även tomskicket (spring 10meter rakt ut) och de nya gruppmomenten. Vi har testat något pass på vardera moment och de har hittills gått bra, men avvaktar lite med dem tills Kite fått mer förståelse för runda. Annars är risken att hon kommer börja blanda ihop dem.

Annonser