Det är inte lätt att välja sele till sin hund. Det finns en massa färger och former att välja på. Här kommer lite tips på vad man kan tänka på när man köper promenad-sele.

Nästan alla är så korta att hundarna blir nypta bakom frambenen, eller har band över bogbladen som hindrar hunden till full steglängd. Alla mina selar vrider sig även efter en stund på promenaden.  Kite som är känslig som en dressyrhäst vinklar alltid undan om kopplet hamnar på ena sidan och går i skänkelvikning, något jag absolut inte vill förstärka eftersom hon redan gör det med sin snea muskulatur. Jag tror hundarna hade 5 selar var innan jag nu äntligen har hittat en riktigt bra.

dåliga selar

På promenad får mina hundar gärna dra i kopplet hur mycket de vill, därför vill jag ha en så ergonomisk sele som möjligt. Nu drar mina hundar ytters lite/aldrig men jag vill att de ska ha möjligheten. Jag använder halsband när jag vill att de ska vara fina och bete sig bra, tex på brukshundsklubbar. Alltid sele på lång-promenader.

 Jag inhandlade två nya selar till tjejerna för en månad sedan och känner nu att jag kan  utvärdera dem.

Jag köpte en varisin Zero DC shorter, Kite fick storlek S och Tova SM . Båda selarna sitter som ett smäck. Jag är riktigt nöjd. De ger helt fria rörelser, inga band nära armbågarna som kan nypa/klämma eller remmar dåligt placerade över bogblad/bröst. De har dubbla spännen vilket gör att jag kunnat ta på Tova sele nu när hon varit halt men även att selen kommer sitta rakare. Jag kan tillägga att det är ingen garanti, har fler selar med dubbla knäppen som vrider sig, men denna sitter rakt över ryggraden hela promenaderna.

Första gången Kite använder sin, ej perfekt inställd. Därför den åkt fram lite tror jag.

De hade ganska saftigt pris, 349kr/ st men jag känner att de helt klart var värt det. Nu är det slut på köpandet av billiga skitselar. Summan för alla andra selar är garanterat uppe över det priset.

Hundarna har även en varsin Nome-sele, men de är inget jag använder på promenader. De är mer tänkta för drag, linlöpning, cykling, spår mm. Tyvärr är båda lite för små, så är någon intresserad har jag två till salu.

Det finns även ”anti-drag”-selar av olika slag på marknaden, de med stryp-effekt under armhålorna tycker jag är rent djurplågeri och många av de selarna med knäppe på bogen sitter så illa att jag inte skulle rekommendera de till någon.

Visst om man har extrema problem med att hålla sin hund  och i enstaka undantagsfall är de väl bra men jag rekommenderar hellre öka takten och ett midjebälte till matte/husse så kan hunden dra bäst den vill, i en bra sele !IMG_0323

 

Annonser