Idag var det dags att backträna Kite igen. Eftersom min rygg krånglar så mycket nu hjälper Fredde till med den träningen. Något jag är väldigt tacksam för, annars skulle det inte bli någon backträning. Först värms hundarna upp i ca 40 minuter, det är viktigt med uppvärmning även att det är varmt ute. Ännu viktigare är att vattna hundarna i samband med träningen. Idag fick de både ett vätskestopp i passet och efter.

Det är så torrt ute nu att jag funderar på att bära med mig ett vätskebälte till hundarna på promenaderna. Jag vill absolut inte att de ska få värmeslag.

kite dricker vatten

Kite dricker i vallpasset !

Hundar kan relativt lätt drabbas av värmeslag eftersom de inte kan göra sig av med överskottsvärme genom att svettas. Om hunden drabbas är det viktigaste att kyla ned den långsamt.

Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att sluta öka och sedan att sänka den långsamt! Lägg vattendränkta handdukar på (OBS inte iskallt vatten). Se till att hålla hunden i stillhet och att den har tillgång till dricksvatten. Svarar inte hunden på åtgärderna eller om hunden är tydligt påverkad – kontakta veterinär eller försäkringsbolag som till exempel Svedea

Jag vet många vallhundar som vallar sig själva in i väggen. De känner inte av under arbete att de är varma och till slut kollapsar de. Då måste man som förare ta ansvar och inte valla i varmt väder tycker jag. Visst kan det vara akut att man måste plocka in skadade får eller kanske byta bete, men träningsvalla i hög sommarvärme tycker jag tar emot, både för fåren och hundens skull.

kite vallar

Kite blir flämtig i alla väder när hon vallar !

Sen finns det ju hundar som är riktigt känsliga för värmen. Jag minns en gång när jag var på en mack och det kom en bil med en Sankt Bernard i bagaget som fått värmeslag, under tiden de åkte !!! Det var nog en bil utan AC har jag för mig, men ändå. Förstå chocken när man ska ta ut hunden för ett kisstopp och hunden är avsvimmad. Så otäckt.

20140708-040904.jpg

Jag tycker det ser otäckt ut när Kite tagit ut sig i ett träningspass, förhoppningsvis kommer det vara bättre nu eftersom hon inte har ont i kroppen längre =)

Jag önskar er alla en skön och varm sommar ❤

Annonser