Världens bästa fågelungar- syskonen Snipe och Kite ❤

Till söndagen blev vi indelade i träningsgrupper med Norrmännen. I vår grupp var vi tre svenskar och två norksar. En härlig grupp med lättsam stämning och mycket skratt. Väldigt lärorikt och inspirerande att se och ta del av deras träningssätt. En hel del saker jag kommer anamma i min träning.

Landskamp norge 377

Landskamp norge 077

Generellt tyckte jag de var bättre på att inte belöna. Jag och många jag tränar med är väldigt duktiga på att belöna bra-och mindre bra saker och ofta får hundarna även gratis-gottar bara för att. Norskarnas hundar fick jobba lite hårdare för sin belöning och blev mer styrda om det blev fel. Hundarna fick inte så mycket utrymme att tänka själva utan fick klara kriterier om vad som var rätt och fel. (nu säger jag inte att alla Norskar tränar så här utan de jag såg tolkade jag hade detta tänk). Jag tror detta är jättesmart och deras hundar kändes mycket mer träningståliga. Så nu ska jag försiktigt blanda in mer arbete för lönen. Kite älskar ju att jobba och blir ofta störd av mina gotte-pauser, så för henne tror jag detta kommer vara super. Ett exempel på hur jag vet att hon blir störd : Jag gör momentförberadelsen till rutan, skickar till konan och går fram och belönar med en godis. Då skriker hon rakt ut när jag stoppar handen i fickan. Skulle jag bara sagt BRAA och skickat på rutan hade hon blivit nöjd. Hon ser ju faktiskt springdelar som belöning oxå!

Jag ska även göra med tävlingsmässiga belöningar innan leksak/godis kommer bara för att betinga den sociala belöningen bättre!

Landskamp norge 779

Landskamp norge 435

Varför belönar man så mycket ? Är det rädslan av att hundarna ska tycka det är tråkigt med mindre belöning så de tappar engagemang kanske ? 

Jag matar väldigt mycket i fria följet för jag hatar när hon glider fram i positionen, jag safe’ar alltså istället för att lära in.

Jag skulle säga att jag har två olika problem i ff med Kite. Den ena är att hon växlar position, jag har alltså inte lärt in position helt korrekt och det andra är när Kite tröttnar på fotgående och hellre vill göra häftiga konskick & så. Jag ska testa en period att bryta när hon ”tar över ratten” mot konor.  Problemet är att hon börjar flacka med blicken – hon tittar på mig och tittar på föremålet hon vill till. Precis så gör hon i transporterna, men då släpper hon även position och börjar tassa framåt – och tar helt enkelt över riktningen. Där kommer jag bryta henne och fysiskt flytta henne tillbaka till positionen. Ingen korrigering eller så, jag kommer säga appapp och mota henne bakåt med en hand på bröstet. Parallellt med detta  kommer jag jobba mycket med kontakt. Hon kommer aldrig mer få springa till en kona eller apport om hon inte tittat på mig först.

I fria följet kommer jag gå tillbaka och jobba med kindtarget och positionen som en inlärning.

Landskamp norge 777Landskamp norge 338Landskamp norge 737

Dagen avslutades med kramar, nya bekanta och glädje. Hem tog resan över 13timmar, 75mil och färja. Tur jag hade mina favoriter i bilen!

Landskamp norge 027   Landskamp norge 545   Landskamp norge 651

Annonser