Lite tankar om hundar, vilken hund som egentligen är smartast?

Är det hunden som låter sig kedjas pass efter pass utan speciellt mycket belöning och ändå tar i så det pyser eller är det hunden som inte låter sig luras till jobb utan lön för mödan. Eller handlar det om inlärningen ?

Tova är en hund som fort ledsnar utan belöning, hon blir osäker och lite ledsen. Medan Kite som har en helt annan grundträning och syn på det hela gärna tuffar på. Självklart tror jag det handlar om individer, men en hel del beror nog på träningen. Tovas grundträning och förståelse för länkning är nog helt obefintlig.

20140716-215604-78964152.jpg

Tova och hennes älskade leksaker

Jag har funderat en hel del på Tovas tävlingar. Varför presterar hon och många andra hundar sämre och sämre för varje tävling som genomförs?

Det beror nog på att hundarna lär sig att idag blir det svårt och tråkigt utan belöning. För hundar är inte korkade, de ser fort skillnad på tävling och träning. Det är oftast mycket mer folk, det kanske står en grill framme, planen är riggad med andras föremål och matte/husse är ganska annorlunda. Det värms upp på annan plats än där man ska prestera, det blir kanske långa stunder i bilen etc.
Det är ofta stor skillnad på tävling och träning, iallafall i mina hundars fall.

Och har man inte lärt hunden att den gör rätt även om den inte får en belöning kommer den snart att ledsna. Med belöning menar jag godis eller leksak, för även om jag berömmer och applåderar för mina hundar på tävling följs det väldigt ofta upp av ”riktig” belöning på träning. På Tova är jag speciellt noga med rejäla belöningar för att hon ska hålla träningsglädjen uppe, och då är det inte konstigt att hon undrar vad hon gör för fel på tävling.

Min tanke med Tova har vart att höja belöningsförväntan så mycket att hon fixar ett helt program. Nackdelen med den träningen är att då måste man fylla på den här belöningsförväntanskvoten i flera veckor/månader innan man ska göra nästa tävling för att det ska hålla. Gör man då som jag gjorde och tävlar flera tävlingar på en sommar har man pajat för hunden. Tova har fått så mycket osäkerhet i momenten att vi inte kör lydnad längre.

Tova frittfölj

Tovas och min första klass3 tävling med en fantastisk känsla!

Med facit i handen hade jag hellre lärt Tova att hon gör rätt fast hon inte får belöning och måste engagera sig i mig tills belöning kommer. Hade jag länkat korta små kedjor som jag sedan ökat ut hade hon ju varit van med det när vi kommit ut på tävlingar sen. Inte nog att man ska chocka hunden med en svårare miljö mot vad man oftast tränar i, den ska inte få någon bekräftelse på att den gör rätt heller.

Hur får man då hunden att vilja jobba ett helt program utan belöning då ? Det har iallafall inte jag något kanonbra svar på. En sak är säker, det är lättare med en hund som har en egen arbetslust.

Med Kite upplever jag att hon tycker utförandet är nästan lika roligt som att leka. För henne är det inte så ansträngande att gå 4minuter fritt följ utan att få någon speciell bekräftelse. Medan Tovas träningsglädje är att få leka. Jag gör det du ber  mig om tills jag får min boll eller korv. 

Nu när Tova och jag har börjat med freestyle har jag försökt tänka mer helhet. Självklart blir det mycket inlärning och belöning men jag blandar med många små kedjor. Så fort hon lärt sig något börjar jag sätta ihop det med andra trix innan belöning kommer. Jag har även börjat träna med extern belöning som jag ska kunna ha på sidan av planen sen. Jag hoppas verkligen Tova kommer gilla vår nya sport ❤

prispall viken
Annonser