En vän till mig har precis skaffat sig sin första lilla hund, en tysk jaktterrier som han ska jaga med. Martin som tidigare också bodde i Lämmetorp har gått många långpromenader med mig och flickorna i skogen.

glenn 1

Martin har frågat mig om jag kan hjälpa honom med vardagslydnaden och visst vill jag det. Jag kommer i framtiden börja ha mer hundkurser, men än vill jag gärna ha mer erfarenhet först. För det är lättare att träna sina egna hundar än att instruera människor som ska lära sig det man säger för att sedan ska de lära sina hundar. Att dessutom hålla valp-och vardagslydnadskurser kan ge instruktörer gråa hår, att träna 1timme en gång i veckan kommer inte att ge en enda människa lydiga hundar 😉

glenn 2

Vilka saker vill man prioritera med sin hund då ?

Jag valde ut 5 saker att gå igenom första gången vi träffades. Det viktiga är ju att få in Martin på mitt tänk i hunduppfostran. Eller jag skulle nog inte kalla det uppfostran utan inlärning av vardagssaker. Jag jobbar inte med korrigeringar eller felanden, jag baserar min uppfostran på min egen kunskap. Har jag inte lärt hunden tillräckligt bra att bete sig så får jag helt enkelt skylla på mig själv för jag är en dålig tränare. Hundar gör enbart saker de tjänar på, inte för att vara olydiga eller dryga.

Exempel på en hund som drar i kopplet för att komma fram till en lyktstolpe den vill lukta på. Tilllåter vi då hunden att dra i kopplet de 20 första meterna på promenaden när hunden troligen är kissnödig kommer hunden tro att det är sättet de övriga kilometrarna med. Men lär man hunden att tex söka kontakt och vänta på varsågod innan man får springa till stolpen så kommer inte hunden behöva dra i kopplet. Och detta är inte speciellt svårt att lära hundarna, men självkontroll kommer de snart börja söka er för att fråga om lov. Detta kan till och med min basset på 13år och han har kunnat det nästan hela hans liv. Han hade en tid i tonåren då han trodde man skulle slänga sig fortast möjligt ut i gräskanterna för att få lukta. Men jag bara väntade ut honom tills han tog kontakt och sedan fick han slakt koppel. Det sitter i honom än. 

Livet med hund blir så mycket roligare om man fokuserar på det dem gör bra istället för det de gör dåligt. 

Jag jobbar med frivilliga beteenden både i vardagen och trix/lydnasträningen. Shejping/ klicker eller vad man nu vill kalla det. Speciellt med unga hundar, de är helt oskrivna blad och vet inget om oss människor eller normer som vi satt upp. I valpars värld är det absolut naturligt att undersöka, bita sönder, sno, rymma och göra bus. Vi måste bara lära dem hur vi vill att dem ska bete sig. Det vore ju korkat att göra det med våld när man ska vara bästa kompisar resten av livet!

glenn 3

Övningarna Martin och Glenn fick:

-Leka, byteslekar (komma tillbaka med föremål, släppa på tack)
-Självkontroll (omvänt lockande, matskål, ytterdörr, bilbur som exempel)
-Följa övningar (grund till fot och gå fint i kopppel)
-Inkallning
-Stanna kvar

Vi gick även en tur i skogen, men då var Glenn så trött att han bara gick i husses fotspår – vilket var otroligt bra. Han fick Martin många bra belöningstillfällen att förklara för Glenn att han uppskattade det beteendet.

glenn tova

Annonser