Momentet som bygger på god stadga och kroppskontroll. Momentet som kräver kroppsmedvetenhet och fokus. Momentet som kräver en duktig hundtränare som kan förklara för sin hund hur skiftena ska utföras, inte bara att de ska utföras. De ska ske med precision och power. Jag pratar självklart om fjärrdirigeringen.

Jag tyckte när Kite var liten att detta moment borde vara en piece of cake. Det är bara shejpa fram rörelserna och sätta ord på dem, sedan ökar man avståndet. Jo tjena rö… Att inte se till individen man har framför sig utan stirra fast på en metod var inte så smart. Jag fastnade fort i att jag fick en hund som kunde göra 700 halvdana skiften under ett andetag. Därefter började jag lägga in en massa omvänt lockande och fick en jäkla massa frustration. Antagligen förstod hon inte ett smacka av vad hon förväntades att göra. På tävling föll vi ofta tillbaka och fick en hel del bonusskiften. De två sista tävlingarna i klass 3 sprang hon mot mig och skällde ut mig. Hon tyckte antagligen jag var en idiot. Eftersom jag undvek en lång tid att träna detta och hoppades det skulle funka någorlunda på tävling.

fjärr 2 fjärr

Jag var på privatlektion hos Helene Lindström och fick ett jäkla bra tips som har hjälp oss långt på vägen. Träna bara ett skifte. Förändra hennes tanke, Kite ska inte tänka fjärren som olika skiften utan att vara stilla. Det har verkligen fungerat. Hon har en helt annan känsla i momenten även om det fortfarande komma en del frustrationspip. Sist vi tävlade gjorde hon sin bästa fjärr någonsin, inga bonusskiften och god stadga. Alltså har vi kommit en lång bit på vägen.

Men det känns ändå surt att jag inte lyckats lära henne själva rörelserna, Kites tanke är att fortast möjligt ta sig till den nya ställningen. Att veta att vi inte kan få högre en 7poäng på fjärren för jag är en dålig hundtränare är självklart inte kul. Nu är mitt mål att lära Kite att utföra rörelserna rätt.

Eftersom Kite är en het hund som blivit mycket shejpad har jag blivit tillsagt att inte göra det mer på henne och försöka locka fram rätt rörelser. Men det går inte, jag har lockat och pockat fram rörelserna i ca 5 månader nu och hon har fortfarande inte en aning om varför hon får en godis ibland.

Tasstarget fungerar inte för då tänker hon bara på den och trampar hejvilt, oavsett vilket sort target jag använder blir det pannkaka, hon skjuter iväg den, trampar och ljudar.

Så nu ska jag börja om från början. Jag och Jossan bollade fram lite ideér igår. Börja få ett bakåttänk, bygg magmuskler och sätt igång frambenen. Inget fokus på skiftena än. Jag tror på denna idé. Kite är grym på shejping och kommer jag bara vara mer observant och inte sitta och avguda min kreativa hund utan bara sålla ut det jag vill ha så tror jag vi fort kommer få fina resultat.

Jag tänker att jag kommer dela med mig så mycket som möjligt av resan mot en fin fjärr här på bloggen. Kom gärna med era tankar och ideér vad ni tror. Jag har känt mig väldigt desperat men känner mig trygg i min nya plan.

Annonser