Nu kommer årstiden när värmen kryper på. Även om det fortfarande är en hel del svala vindar och medellåga temperaturer så stiger värmen extremt fort i bilarna. Jag som nästan alltid har med hundarna när jag är ute och åker måste verkligen börja passa mig nu. Det är riktigt vanskligt att lämna de ensamma. Igår gick jag in i affären efter jobbet, det var varierande sol och moln men ändå var det riktigt varmt i bilen när jag kom ut igen. Det satt som tur var inga hundar i bilen.

bilen

Jag skulle vilja att bakrutorna med var tonade för temperaturens skull

När jag åker vår hundbil, som är är en Volvo XC70 sätter jag en krok i bagaget som gör att det är halvt öppet men ändå låst,  rutorna är även tonade för att undvika att temperaturerna går upp för fort. Det är även skönt för hundarna att det inte blir direkt sol på dem. Jag brukar även kompensera med Silvershade-duk.

Hur agerar man då om man ser att en hund far illa i en bil ?

I första hand försök hitta ägaren, jag har en lapp i bagageluckan med mitt telefonnummer ifall någon skulle anse att mina hundar far illa och är i behov av hjälp.   Hittar du inte ägaren och vill slå sönder en ruta är det bäst att ringa  polisen på telefonnummer 114114 och berätta om läget med hunden i bilen. Annars riskerar du att få böter. Du kan även försöka haffa en person som kan intyga att djuret är i fara och vittna om att hunden var i behov av räddning.

Om hunden är överhettad måste den kylas ner, kallt vatten direkt på den eller blöta, kalla handdukar/ filtar brukar vara bra. Försök även att få  hunden att dricka. Har hunden varit riktigt illa därren är det bra att uppsöka veterinär. Hunden kan ha skadat de inre organen. En hund som en gång blivit överhettat har även lättare att bli överhettad igen.

Nu hoppas vi på en sommar utan några rubriker om överhettade hundar och barn i bilar!

ladda ned

Annonser