När jag och mina vänner träffas för att träna brukar vi ha ett ganska seriöst upplägg och en tydlig plan hur träningen går till. Ibland har vi sms’at varandra innan vad vi vill göra eller som oftast pratar vi i telefon till träningen, är det kedjor, detaljer, något vi vill ha extra ögon på, specifik störning, kommendering med mera.  Ibland går vi igenom dagens träning över en kopp kaffe. Men oftast dricker vi kaffe efter träningen för att utvärdera vad som var bra, dåligt, vad som har utvecklats och vad som behöver tränas mer på.

Vi åker ofta runt på olika planer, det är allt från stadsparker, fotbollsplaner och brukshundsklubbar. I princip alltid bygger vi upp hela elitplan med zäta, ruta, dirrigeringskonor, inkallningskonor och allt som hör till för hundarna ska vara vana med föremål på plan. Målet är att träningen ska vara så lik tävling som möjligt. Tanken med det är att hunden ska känna igen sig och vara trygga. Blir det för stor skillnad mellan träning och tävling kommer hunden snart lära sig att det är tråkigt och svårt på tävling och då behöver man inte engagera sig, för det kommer ändå ingen belöning.

Ibland får man använda fantasin för att få till alla moment. Här har vi byggt ett hopphinder av två träningsväskor och en pinne !

Kommendering är också något vi alltid gör, det är inte alltid vi följer vad TL säger men hundarna ska vänja sig med det där malande ljudet. Kite har lärt sig att när TL säger kommendera ska det hända något, hon blir studsig och förväntansfull. Så nu ligger fokus på zäta utan stopp men med kommendering högt på listan.

Uppvärmning och ingångar på plan. Det är en punkt jag mixtrar mycket med och har inte hittat just min väg än. Med Tova funkade det utmärkt att gå en promenad, leka&lajta lite och sen pausa henne i exempel bilen. Det taggar hon till av. Medan Kite behöver en långpromenad så hon blir av med lite spring i benen men fullt fokus kvar i huvudet. Hon behöver ganska mycket frittfölj innan vi går in på plan för att hon ska hinna landa samtidigt som hon behöver gasa ur med lek. Mitt största problem är nog övergången från uppvärmningsplan till tävlingsplan. Hon vet när det är dags att jobba på ”riktigt”. Jag ska verkligen börja jobba mer med övergången mellan dessa planer. Ofta på träning tar jag hunden från bilen och går ut på plan och gör vår grej. Men det blir alldeles för stor skillnad.

Ibland blir det busträningar – här är Jossan med Tova 🙂

Vårat lilla träningsgäng i vintras. Kite, Tova, jag, Vera och Jossan !

Hur lägger ni upp träningspassen ? Tränar ni själva eller med vänner? Byter ni ofta platser?

kite flyger

Att ibland göra något helt annat höjer glädjen och förväntan !

Annonser