Igår åkte jag och Sofia till hennes uppfödare Kicki och Jörgen i Kisa. Självklart stod vallning på schemat. Kisa bjöd på strålande sol och fina får. Jag har varken Nötvallenshund eller någon tidigare kontakt med K & J ändå var de så himla hjälpsamma och engagerade i min träning. Jag fick verkligen så himla mycket hjälp och stöttning i fårhagen och känner att jag äntligen fått verktyg som kan hjälpa oss att lugna ner tempot och de vida flankerna. Jag känner mig peppad att träna och kanske någongång våga mig ut på någon tävling igen.

ftw kite

De jobbade med mjuka och trevliga metoder, mycket beröm och inga höga skrik vilket jag verkligen trivs med. Vallning ska vara roligt. Kite blev verkligen lugn och harmonisk tillsammans med Kicki. Jag kände mig lite bortkommen imellanåt och såg inte riktigt de små detaljerna. Det krävs nog ganska många års erfarenhet att träna upp sitt öga. Att kunna läsa hund, läsa får och förflytta sig till rätt punkter samtidigt kräver sin erfarenhet.

kite driver

Nu ska ni inte tro att Kite på något sätt vart en röjig hund, utan vi finlirade med små detaljer i upptag, presentation, driv och stopp. Men sådant som verkligen påverkar stort när man ska ut på tävlingsbanan eller jobba på riktiga djur. Alltså djur som inte hanteras så mycket, stora flockar som går på beten mm. Vallfår som vallas på dagligen beter sig inte riktigt lika. Fördelen hemma hos K & J var att de hade så många djur att de alltid kan alternera och låta djuren behålla sina ”fåregenskaper”.

kite föser

Idag kända jag mig tryggare i fårhagen men hade ändå svårt med tajming och så de små detaljerna. Att placera sig rätt för hon inte ska hinna lägga sig eller gå för fort, men det blev framsteg under dagens blåsiga pass. Nu ska vi träna vidare med detta tänk och försöka få en lite coolare hund.

nötvallens jean l Nötvallens jean nötvallens zacknötvallens blå ögon

Och en sak är säker, jag kommer åka tillbaka till dessa gästvänliga och duktiga hundtränare.

Annonser