Idag gick Kite och jag ut för ett lydnadspass i trädgården. Förutsättningarna var kanske inte de bästa.  Jag hade vart halvkrasslig i två dagar och mest legat på sofflocket, Kites energi spruta ur öronen. När hon är i det ”moduset” har jag väldigt svårt att hantera det. Hon galopperar på stället, hoppar och skuttar. Jag försöker hitta verktyg för att lugna henne i dessa situationer. Hon är oftast inte så här galen som hon var idag, bäst hade nog vart att cykla eller plockat ut fåren en sväng.

IMG_0121.JPG

Så här tråkigt är livet när matte och husse är sjuka !

 

Men jag försökte med allt möjligt, långa halter, avslappnad kroppshållning, ”hypnotiserande” godis, omvänt lockande, gasa ur, leka, letaövningar och ”bara gå”. Kite som var hysteriskt glad att vi var ute, hoppade mest omkring och friaföljet var bedrövligt. Hennes rumpa var i jämnhöjd med mina ben ungefär.. Halterna var raka iaf, annars kan de bli lite långt bak.

Eftersom jag visste att hon hade mycket myror i tassarna valde jag att se mellan fingrarna idag och fokuserade på andra saker. Vi tränade ligg i inkallning, vittringsanalyser, placering+stadga i rutan och lite apportering. Det gick över förväntan bra och stadgan funkade till min förvåning riktigt bra. Vi kedjade ihop ett Zäta och alla skiften satt som ett smäck! Så glad att hon ändå lyssnar fast hon är så het.

Men nu till min förvirring. Ska jag lära mig hantera hennes hetlevrade sinnesstämning eller ska jag försöka förändra henne till det lugnare? Jag älskar ju hennes energi och vilja men blir ibland frustrerad över det samma. Kite kan gå frivilligt fot i flera kilometer på promenaderna.

IMG_0593.JPG

Hunden som hatar vanliga promenader..

Mina drömmar är ju att jag ska kunna ta tillvara och jobba med hennes personlighet och se till hennes styrkor och svagheter. Jag tycker ändå att jag kommit en bit på väg, förr när Kite speeda upp sig hängde jag på. Mina belöningar blev hetare, jag rörde mig fortare och slarvade med stadgan. Nu blir jag mer en motpol, hon får gärna vara het och taggad men fortfarande vara kvar på samma planet som mig. När hon är superhet blir det lugnare belöningar med mycket omvänt lockande, när hon varit lugn och duktig kan hon få leka och pysa ur sig!

 

 

Annonser