Nu har jag byggt ganska många fårgrindar, 6st tillsammans med Sofia och 5st med Fredde hem till oss. Jag ville ha egna grindar för att kunna träna i fålla och fålla in. Så det är ju inga hanteringsgrindar och jag vet inte hur mycket tryck de pallar. Men de har funkar utmärkt till det vi använt dem till !

Vi har använt oss av läkt. Det var billigt och lätt till vikten.
1) Börja med att måla/olja allt material innan du bygger, läkt är inte anpassat för att stå ute egentligen. När vi byggde grindar första omgången målade vi efter de var klara, vilket var otroligt jobbigt och svårt att komma åt i alla vinklar och vrår.
bild 1

2) Bestäm dig för vilka mått du vill ha på grindarna. Vi valde mått efter materialet i bygghandeln för minsta möjliga spill. Vi gjorde 4grindar 160cm långa och 2st 200cm. Grindarna blev 100cm höga.

grind mått

3)Mät ut och kapa. På varje grind går det åt 5st liggande ribbor och 5st stående. De snea gör man sist till varje enskild grind.

bild 4

Fredde ritar ut höjden för de liggande ribborna på de stående!

4) Jag la ut materialet på golvet och måttade efter eget tycke och smak. Jag ville ha det tätare nertill för att undvika klövar och hundtassar i mellan. Jag började nerifrån, 5cm från botten, grindarna måste ha som fötter för att inte bli för ostabila. När jag fått till det som jag tycke var bra så mätte jag och ritade ut sträck på alla stående. Sedan var det bara att börja borra ihop det. Lättast tyckte jag var att ha de liggande på marken och bara gå loss med skruvdragaren.

bild 2bild 3

Vi satt inga sne-slåer först, utan bara en rak på mitten. En dag när jag kom ut i hagen så låg grindarna ihopfällda, platta på marken. Så då köpte vi till material och mätte varje enskild grind för att sätta dit dessa.

bild 5

Grindarna är ihopsnörade med spännband och balsnöre. Det funkar superbra =)

Grejer vi använde:

Cirkelsåg
Skruvdragare
Skruv
Träolja
Pensel
Trä-läkt

Ca 15,4meter trä gick åt till en 160cm grind

1m*5st
1,60m*5st
1,20*2st

sofia

Här är de första grindarna vi byggde, då gjorde vi bara en sne-slå och ingen mittenpinne.

Lycka till

Annonser