Hur håller jag mig och mina hundar i trim ? Den frågan ställde Häromi.se mig häromdagen.

Jag har ju vart hos en fysioterapeut med Kite så jag har egentligen ett jättebra schema, tyvärr har det inte vart högsta prio i sommar och höst så vi ligger efter lite.

Jag tycker det är otroligt viktig med fysträning. En vältränad hund har ett bättre skydd mot skador än otränade. Jag märker otroligt stor skillnad på Kite i fårhagen när vi motionerat/vallat mycket. Hon blir fort uthålligare och starkare.

Nu i sommar har det ju vart så varmt så vi har gått promenader sena kvällar och badat/simmat under dagarna. Det är sådan lyx att bo med sjötomt !

9

Skogspromenader offroad i skogen är den absolut bästa träningen för hundar. Helst ska de skritta i blåbärsris eller liknande. Då aktiverar de både stora och små muskelgrupper.

tova drar

Raska promenader i sele och midjebälte är en riktig favorit hos mig. Jag får skön träningsvärk i ben, rumpa och rygg. Dock är båda mina hundar ganska lata och dåliga på att dra/ligga på i selen.

img_0323

Klövjeväska är en av punkterna Kite har på sitt schema. Tyvärr har jag slarvat ganska mycket med den punkten, jag är inte helt nöjd med väskans passform och det är ganska bökigt att hålla reda på vikterna/tiden väskan ska sitta på. Börja alltid med tom väska för att vänja alla små muskler innan vikt läggs i. Öka efter ca 2veckor med 5% av hundens kroppsvikt. Jag ska sy om väskan och börja klövja lite mer nu.

Vi gillar även att cykla. Då blir det snabbare tempo för hundarna, vi brukar variera turerna med intervaller eller längre joggingturer.

skutt

Något vi är noggranna med innan alla träningspass är uppvärmning. Det kan vara lite olika beroende på vad som ska tränas. Men oftast blir det en 15minuterspromenad, Tova i koppel och Kite lös. Tova kan tokrusa fram och tillbaka och därför får hon gå i snöre tills hon är uppvärmd. Kite är väldigt lugn och fin på promenader och springer ytterst sällan !

Om du värmt upp och får vänta en stund innan det är din tur att träna kan det vara smart att ha ett täcke på hunden så den håller värmen ett tag.

Efter vallningen går vi även nedvärmningspromenader för att trampa ur lite mjölksyra. Efter cykel-och dragturer avslutar vi sista kilometern i lugnt tempo eller i vanligt koppel!

Häromi har också skrivet ett blogginlägg om motionera tillsammans med sin hund

grupp

Annonser